Op de iconische albumhoes van ‘London Calling‘ van de Engelse band The Clash staat een foto waarop de bassist Paul Simonon zijn Fender Albumhoes Clash - London CallingPrecision Bass op het podium kapot slaat. De foto werd geschoten in het Palladium, toentertijd een concertzaal in New York. De band trad er twee achtereen volgende dagen op tijdens hun Amerikaanse tour. De foto is gemaakt tijdens het eerste optreden, 21 september 1979. De foto van de albumhoes is dus in ieder geval niet in Londen gemaakt.
Fotografe Penny Smith wilde de foto in eerste instantie niet gebruiken voor de hoes van het album. De foto was onscherp vond zijzelf. Maar Joe Strummer (zanger van The Clash) en grafisch ontwerper Ray Lowry vonden de foto juist erg geschikt om op de hoes te prijken.

 

De hoes van London Calling was gebaseerd op de hoes van Elvis' DebuutOok bracht Ray Lowry met de hoes een hommage aan Elvis’ debuutalbum. Hij gebruikte dezelfde kleuren en hetzelfde lettertype. Roze letters aan de linkerkant voor ‘London’ en in het groene aan de onderzijde voor ‘Calling’.

Palladium

De ‘London Calling‘ foto was niet de enige foto die in het Palladium werd geschoten en op een hoes belande. Ook The Cramps gebruikten een foto die er was gemaakt voor de achterzijde van hun debuut EP.  De concertzaal waarin de foto’s werd geschoten bestaat helaas niet meer. In 1985 werd het een nachtclub. Zeker tot eind jaren ’80 was het een van de bekendste nachtclubs van New York. Eind jaren ’90 werd het verkocht aan The New York University welke het verbouwden tot een campus.

De cover werd in 2010 (net als ‘Let it Bleed‘ van de Rolling Stones) als postzegel uitgebracht in Engeland. De resten van de door Paul Simonon kapot geslagen basgitaat zijn te bezichtigen in Cleveland’s Rock and Roll Hall of Fame.

Extra weetje: In 1995 heeft bracht voormalig The Clash bandlid Mick Jones met zijn band Big Audio Dynamite het album F-Punk uit. De hoes van dit album baseerde hij deels op de albumhoes van London Calling.  Big-Audio-Dynamite-F-Punk-349151

Releasedatum: 14 december 1979
Artiest: The Clash
Kunstenaar: Ray Lowry

 

 

 

 

 

Een opname van de tweede avond dat The Clash in het Paladium optrad. De avond na de foto.

Albumhoezen snack

De allerleukste weetjes en feitjes over albumhoezen van je favoriete artiesten in je mailbox

Je hebt je ingeschreven en ontvangt zo snel mogelijk je eerste Albumhoezen Snack

Pin It on Pinterest

Share This