Amorica van The Black Crowes is weer een album in een serie controversiële albumhoezen. Op de hoes zie je een slipje met een print van de Amerikaanse vlag met daarboven een stukje schaamhaar. Dit tafereel  werd destijds als onsmakelijk beschouwd en geweerd uit de grote Amerikaanse winkelketens Wallmart en K-mart.

Hustler Magazine

De afbeelding op de hoes kent zijn oorsprong in het blad Hustler Magazine van juli 1976. Ver voor het album uit kwam. Het slipje met vlag stond op de voorkant van het blad dat ter ere van het 200-jarige bestaan Hustler Magazine Juli 1976 Amoricavan Amerika een speciale editie kreeg. Het was de zogenoemde ‘Bicentennial’ uitgave van het blad. Er werd in het midden van de jaren ’70 flink aandacht geschonken aan deze gebeurtenis. Zo dus ook in het Hustler Magazine.

Censuur

Blijkbaar is schaamhaar aanstootgevender dan het verkopen van wapens. Daarom besloten ‘familie vriendelijke’ Amerikaanse supermarkten Wallmart en Kmart het album niet te verkopen.

De gecensureerde versie van Amorica Black CrowesDe platenmaatschappij van the Black Crowes reageerde hierop door het album ook met een gecensureerde albumhoes uit te brengen. Voor deze hoes hebben ze als het ware uitgekleed. Alles is weggehaald behalve het slipje. Het lichaam inclusief schaamhaar zijn verdwenen. Je zou het ook kunnen omschrijven als slecht gefotoshopt.

The Black Crowes

Chris Robinson, zanger van The Black Crowes, gaf later in een interview aan dat hij de ophef over de hoes van Amorica niet zo snapte. “Er staat geen naakt op de hoes, alleen een wat schaamhaar” zei hij verontwaardigd. “Mensen vroegen zich ook af of het een man of een vrouw was op de hoes. Ik vond het aan de ene kant fijn dat mensen over de hoes nadachten. Maar wij zagen het meer als een Popart statement”.

Het meest controversiële aan de hoes was volgens Chris niet het schaamhaar, maar juist de vlag die werd gebruikt. “Het had iets psychedelisch” voegde hij er aan toe.

Releasedatum: 1 november 1994
Artiest: The Black Crowes
Ontwerp: Chris Robinson

 

Albumhoezen snack

De allerleukste weetjes en feitjes over albumhoezen van je favoriete artiesten in je mailbox

Je hebt je ingeschreven en ontvangt zo snel mogelijk je eerste Albumhoezen Snack

Pin It on Pinterest

Share This