De Engelse band Blur gaat na 20 jaar eindelijk weer op tour. Bij zo’n tour hoort natuurlijk een nieuw album. Het heeft 8 jaar geduurd sinds het laatste album van de band. Daarom ik kijk er enorm naar uit.

Twintig jaar geleden was ik er bij. Het laatste Blur concert op het Europese vaste land. In de toenmalige Amsterdamse Pepsi Stage. Eerlijk toegegeven. Ik kwam voor het voorprogramma The Coral. Later ervaarde ik het beste concert wat ik ooit gezien had, tot de dag van vandaag. Alles klopte, de te gekke band, de sfeer (60% van de zaal was bevolkt met Engelsen) en natuurlijk de muziek.

The Ballad of Darren

Nu de band na 20 jaar weer op tour gaat en ook eindelijk Amsterdam weer eens aandoet is het ook tijd voor een nieuw album.  
Afgelopen donderdag (18 mei) werd het album aangekondigd en direct de eerste single ‘The Narcissist’ uitgebracht. Naast de single werden ook de titel van het album ‘The Ballad of Darren’ en de albumhoes onthult.

Albumhoes

Hoes van het nieuwe Blur album laat een zwembad zien met daarin een enkele zwemmer.
Het zwembad op de foto is het oudste verwarmde buitenbad van Schotland. De band koos het beeld van het Schotse zoutwaterzwembad in Gourock, Inverclyde, als artwork voor hun negende studioalbum.

De foto is genomen door de Britse fotograaf Martin Parr in 2004. Het toont een eenzame man die in het zwembad zwemt. Het contrast tussen het blauwe zwembad en de grijze mist die er boven hangt is prachtig! Het interessante verhaal achter de foto maakt de hoes nog interessanter. Net als bij zoveel hoezen op deze site.

Albumhoes: Blur - the Ballad of Darren

Het Verhaal Achter de Foto

De foto werd genomen door Martin Parr in opdracht van de Schotse architect John McAslan. McAslan vroeg Parr om foto’s te maken van de autoweg, die van Glasgow naar Dunoon loopt en waarvoor je de veerboot moet nemen. Tijdens een zomerse dag in 2004, met de typisch Schotse grijze lucht, zag Parr de perfecte achtergrond voor zijn foto. Hij wachtte geduldig tot de juiste persoon voorbij zwom en ving zo het iconische beeld van de eenzame zwemmer.

Wie is de zwemmer?

De zwemmer op de foto van de hoes is Ian Galt. Ian is een gepensioneerde tandarts uit Inverclyde. Het buitenzwembad van Gourock werd geopend in 1909 en is sinds 1969 uitgerust met een waterverwarmingssysteem dat het water op minimaal 29°C houdt. Ian Galt, de man op de foto, is een trouwe bezoeker van het zwembad sinds hij betrokken was bij een auto-ongeluk. Ian Galt bezoekt het zwembad dagelijks in de zomer.

Hij lag twee maanden op de intensive care en kreeg te horen dat hij misschien nooit meer zou kunnen lopen. Ian slaagde erin om met zijn krukken naar het zwembad te gaan. Voor het eerst kon hij zonder die krukken bewegen. Hij dacht bij zichelf: “Ik laat nooit meer een kans voorbijgaan. Als ik het vermogen om te zwemmen had verloren, wat zou ik dan hebben gegeven voor slechts één dag in het zwembad?” vertelt hij in een interview met the Guardian.

Sindsdien zwemt hij tijdens de zomer vrijwel elke dag precies 32 banen, wanneer het zwembad geopend is. Hij heeft zijn eigen zwembad in Kaapstad, waar hij de winter doorbrengt.

Hij was volledig onbewust van het nemen van deze foto: hij kwam er pas jaren later achter toen een vriend het zag tijdens een tentoonstelling in Glasgow.

Vergelijkbaar met andere Hoezen van Blur

De band Blur kiest vaker mooie foto’s voor zijn albumhoezen. Zo ook nu voor de hoes van ‘The Ballad of Darren’. Het is ook niet de eerste keer dat de band voor foto met een zwemmer kiest. Ook op de albumhoes van ‘The Great Escape’ uit 1995 zie je iemand die zwemt.

Albumhoes: Blur - The Great Escape

Wat vertelt de hoes over het nieuwe Blur album?

Maar wat zegt de foto die op de albumhoes staat over de muziek die er op staat? Wellicht is het net zo contrasterend als het blauwe zwembad en de mist die er boven hangt. Of vertelt het een verhaal over eenzaamheid net als de persoon die in zijn eentje in het bad zwemt.

Een ding is zeker. Op 21 juli, wanneer het album uit komt zullen we het weten.

 

Releasedatum: 21 juli 2023
Artiest: Blur
Ontwerp: Martin Parr

Albumhoezen snack

De allerleukste weetjes en feitjes over albumhoezen van je favoriete artiesten in je mailbox

Je hebt je ingeschreven en ontvangt zo snel mogelijk je eerste Albumhoezen Snack

Pin It on Pinterest

Share This