In 1968 speelde zich een van de bekendste Rolling Stones controverses af. Er was een geschil tussen de band en het platenlabel Decca over de hoes van het beroemde Beggars Banquet album. De controverse van de albumhoes ging over een toilet.

Toilet

Het originele hoesontwerp van Beggars Banquet werd ontworpen door Michael Vosse, Barry Feinstein en Tom Wilkes samen met de bandleden Keith Richards en Mick Jagger. Op de hoes vind je van een vervallen wc met de beschreven en bekraste muren van het toilethokje. De voor de albumhoes vastgelegde wc bevond zich destijds bij een Porsche dealer in Los Angeles.
De Rolling Stones zelf vonden het hoesontwerp geweldig. Echter dacht hun Engelse platenmaatschappij Decca hier anders over.

Aanstootgevend

Naar verluid zou Beggars Banquet in de zomer van ’68 al uitkomen. Maar door het gesteggel over de albumhoes werd dit een half jaar later.
De belangrijkste oorzaak is waarschijnlijk het toilet. Dat zou aanstootgevend zijn.  Twee jaar eerder werd namelijk ook een hoes van een andere band (The Mamas and the Papas) afgekeurd omdat er een wc op de hoes stond. Zij losten het op door een vlak voor het toilet te drukken zodat het niet meer zichtbaar was. De Stones wilden in eerste instantie niet zo ver gaan.

Toen het jaar vorderde en de feestdagen naderden werd besloten om voor een compromis te kiezen. Dit was natuurlijk een periode die de band en het label, met mogelijke verkopen in het achterhoofd, niet over wilden slaan.

Door het compromis werd het een vrijwel witte hoes in de stijl van een bruiloftsuitnodiging. Zo werd het album alsnog op 6 december 1968 uitgebracht, net voor de feestdagen.

Wat betekent R.V.S.P. op de witte hoes?

Op de witte hoes staat linksonder in sierletters “RSVP”. Deze afkorting kom van de Franse uitdrukking: répondez s’il vous plaît. Wat zoiets betekent als ‘laat even weten of je komt’.

Originele ‘Toilet’-ontwerp

Op de heruitgaven vanaf het begin van de jaren ’80 werd de originele ’toilet’-ontwerp alsnog in omloop gebracht. De controverse was er wel een beetje vanaf.

Zeg nou zelf het originele hoesontwerp is toch veel mooier.

Releasedatum: 6 december 1968
Artiest: The Rolling Stones
Kunstenaar: Michael Vosse/ Barry Feinstein/ Tom Wilkes/ Keith Richards/ Mick Jagger

 

Albumhoezen snack

De allerleukste weetjes en feitjes over albumhoezen van je favoriete artiesten in je mailbox

Je hebt je ingeschreven en ontvangt zo snel mogelijk je eerste Albumhoezen Snack

Pin It on Pinterest

Share This