De ‘bananen’-hoes van Velvet Underground is ontworpen door Andy Warhol en behoort tot een van de meest bekende hoezen aller tijden. Maar dit is niet de enige samenwerking van de band met de excentrieke kunstenaar.

White Light/White Heat

De tatoeage zoals deze in de film te zien was.

De albumhoes van het album White Light/White Heat bevat een vaag beeld van een tatoeage van een schedel. De tatoeage was die van Joe Spencer. Joe was de hoofdrolspeler in Andy Warhol’s avant-gardistische film Bike Boy uit 1967. Spencer speelde een ritselaar in een motorbende. De tatoeage is zichtbaar wanneer hij een douche neemt in de film.

Andy Warhol krijgt echter niet de credits voor het hoesontwerp. Toch was het zijn idee om een zwart-op-zwart beeld te gebruiken. Waarop Lou Reed het beeld van de tatoeage uit de film koos. Op de albumhoes is het echter moeilijk om de tatoeage te onderscheiden. Het beeld van de tattoo op de hoes is namelijk zwart, gedrukt op een iets lichtere zwarte achtergrond. Hierdoor moet je heel goed kijken.

Halverwege de jaren ’80 werd er door het platenlabel Polydor een heruitgave van het album uitgebracht. Deze heruitgave had een volledig zwarte achtergrond met daarop met witte letters de album- en bandnaam. Ook het Verve logo ontbrak niet.  

Er bestaat ook een unieke MGM Records UK cover, welke werd geperst van 1976 tot in de vroege jaren ’80, met een witte achtergrond en abstracte speelgoedsoldaatjes.

Heruitgave Polydor (1985)

Heruitgave MGM (1976)

 

 

 

Albumhoezen snack

De allerleukste weetjes en feitjes over albumhoezen van je favoriete artiesten in je mailbox

Je hebt je ingeschreven en ontvangt zo snel mogelijk je eerste Albumhoezen Snack

Pin It on Pinterest

Share This