Politiek is een dankbaar onderwerp voor muzikanten. Dit geldt niet alleen voor de muziek zelf maar ook voor albumhoezen. Denk bijvoorbeeld aan de hoes van de Rage Against The Machine’s debuutplaat. Ook de hoes van het debuut van The Stone Roses heeft een politieke referentie.

Net als bij vrijwel alle hoezen die erop volgden, is de hoes van het eerste The Stone Roses album ontworpen door gitarist John Squire. De hoes is geïnspireerd door het werk van kunstenaar Jackson Pollock. Een Amerikaans kunstenaar bekend om zijn abstract expressionisme. Het kunststuk dat op de albumhoes van ‘de Roses’ staat is getiteld “Bye Bye Badman” en verwijst naar de rellen in mei 1968 in Parijs (vandaar ook de Franse Tricolore op de hoes).

'Bye Bye Badman' kunstwerk

Oorspronkelijke ‘Bye Bye Badman’ kunstwerk

De Parijse studenten revolutie (‘May ’68 events’)

In mei 1968 brak in Frankrijk een algemene staking uit over heel het land. De Parijse studentenrevolte. Deze staking ontstond uit een studentenopstand. De studenten demonstreerden destijds vooral tegen het onderwijssysteem en voor werkgelegenheid. De demonstraties resulteerden in grote gevechten tussen de betogers en de politie. Om alle onrust te beëindigen schreef de toenmalige president Charles de Gaulle van Frankrijk op 23 juni ’68 nieuwe parlementsverkiezingen uit. Waar hij overigens hoger scoorde dan ooit.
De revolutie oversteeg afkomst, cultuur en leeftijd. Niet alleen de Franse studenten demonstreerden maar ook de rest van Frankrijk. Ook in andere landen was er in 1968 een opstand. Het bleek een kentering tussen een oude conservatieve maatschappij en een nieuwe wat meer progressieve maatschappij.

Citroenen

Terug naar de hoes. Het schilderij bevatte oorspronkelijk geen citroenen. Deze zijn later toegevoegd aan de hoes. De band werd hiervoor geïnspireerd door een documentaire over de studentenrevolte. De kleding die de demonstranten droegen sprak de bandleden aan. Maar ook vooral het feit dat de demonstranten, die stenen gooiden naar de politie, citroen gebruikten tegen het traangas dat de politie als tegenactie gebruikte. Dit was tevens de inspiratie voor het nummer ‘Bye, Bye Badman’.
Naast dat de citroenen op de hoes werden gebruikt waren ze ook aanwezig in de promotie voor het album en optredens.

concertkaartje stone roses   Stone Roses Citroenen

Releasedatum: 2 mei 1989
Artiest: Stone Roses
Kunstenaar:John Squire

Albumhoezen snack

De allerleukste weetjes en feitjes over albumhoezen van je favoriete artiesten in je mailbox

Je hebt je ingeschreven en ontvangt zo snel mogelijk je eerste Albumhoezen Snack

Pin It on Pinterest

Share This