Iedereen kent de hoes van Joy Division’s ‘Unknown Pleasures‘ eigenlijk wel. Het is een van de bekendste albumhoezen die er bestaat. De afbeelding is zo bekend dat er zelfs t-shirts, petjes, posters, tassen, tattoo’s, schoenen en zelfs op condoomverpakkingen van zijn. Maar wat stelt de golvende afbeelding eigenlijk voor? Het verhaal achter de albumhoes van Unknown Pleasures is eigenlijk heel simpel.

The Cambridge Encyclopaedia of Astronomy.

De gitarist van Joy Division, Bernard Sumner vond de afbeelding voor op de hoes in de The Cambridge Encyclopaedia of Astronomy. Een dik boek met allemaal oude en (toen nog) nieuwe theorieën over astronomie. Het boek bevat op bladzijde 111 een hoofdstuk over de opgevangen radiogolven van een neutronenster. “Deze afbeelding moet het zijn” dacht Sumner toen hij dit hoofdstuk las. In 1979 legde hij de afbeelding voor aan Peter Saville, een ontwerper die destijds bekend stond om zijn posters voor Factory Records. Sumner wilde deze afbeelding graag op de hoes van Joy Division’s debuutalbum.

Pulsar CP 1919

De afbeelding toont een visualisatie van opgevangen radiogolven van de Pulsar CP 1919. Een pulsar is een snel draaiende neutronenster die straling uitzend. De versie die Sumner vond in het boek was niet de eerste publicatie van de afbeelding. Hij was namelijk oorspronkelijk gecreëerd door Harold Craft een astronoom voor zijn proefschrift in 1970.

Peter Saville

Peter Saville ging met de afbeelding aan slag met als doel om er uiteindelijk een hoes van te maken. Hij draaide hiervoor de kleuren van de oorspronkelijke afbeelding om en plaatste het midden op de hoes. De hoes bevatte geen teksten zoals de bandnaam. Blz 111 Unknown PleasuresDit was best wel gewaagd. Helemaal als je bedenkt dat dit het debuut van Joy Division was en de band nog niet zo heel veel bekendheid had.
Saville maakte de hoes af door een een klein beetje structuur aan toe te voegen. Et voilà, de iconische hoes was geboren.
Check hier een interview met Peter Saville over dit proces.

Unknown Pleasures betekende voor Peter Saville zijn eerste albumhoes. Hij ontwierp hierna nog veel meer albumhoezen. Onder andere voor Roxy Music, New Order, King Crimson en Orchestral Manoeuvres in the Dark. Zijn laatste hoes tot noch toe maakte hij in 2015. Maar zijn bekendste werk blijft toch wel de albumhoes van Unknown Pleasures.

Releasedatum:  15 juni 1979
Artiest: Joy Division
Kunstenaar: Peter Saville

Albumhoezen snack

De allerleukste weetjes en feitjes over albumhoezen van je favoriete artiesten in je mailbox

Je hebt je ingeschreven en ontvangt zo snel mogelijk je eerste Albumhoezen Snack

Pin It on Pinterest

Share This