In 1973 was Paul McCartney even op op de vlucht. De titel doet vermoeden dat hij alleen met zijn band Wings op pad was. Maar de vertaling van ‘Band’ kan ook bende betekenen. Dit zou verklaren waarom er meer dan alleen Paul, Linda en Danny (die samen de the Wings vormden) op de foto staan. Maar wie waren dan de andere personen die op de albumhoes van ‘Band on the Run’ stonden?

Clive Arrowsmith

De foto voor de hoes was op 28 oktober genomen in Osterley Park, in het westen van London. De fotograaf van de alom bekende hoes was Clive Arrowsmith. Paul McCartney kende Clive nog van de school waar ze beiden op zaten; Liverpool Art School. Na zijn schoolperiode maakte de fotograaf o.a. foto’s van The Beatles. Maar ook andere grootheden kwamen voor zijn lens zoals David Bowie en de Dalai Lama. Maar op de dag in het najaar van 1973 had Arrowsmith negen voortvluchtigen voor zijn camera.

Op de Vlucht

Maar wie waren de mensen in het licht van de schijnwerper verkleed als voortvluchtigen? Paul McCartney en zijn vrouw Linda konden we evenals drummer Denny Laine verwachten op de hoes. Deze personen waren ook met de band op de vlucht:

Michael Parkinson: Een Engelse journalist en auteur. Hij is in Engeland vooral bekend van zijn talkshow ‘Parkinson’ waarmee hij in twee tijdsperiodes met een korte tussenpoos bijna 20 jaar op de Engelse televisie te zien was.

Kenny Lynch:  Een acteur en zanger. Die in de jaren ’60 een aantal bescheiden hits had in Engeland. Vooral met covers zoals: ‘Stand by Me‘ en ‘Up on the Roof‘.  In Nederland heeft hij nooit in de hitlijsten gestaan. Zijn hoogste notering in Engeland was twee keer de tiende plek met de nummers ‘Up on the Roof’ en ‘You Can Never Stop Me Loving You

Band on the RunJames Coburn: Een Amerikaanse acteur die hoewel in 1928 geboren, in tig films heeft gespeeld en minimaal even vaak op televisie is geweest, pas in 1997 echt werd beloond. In dat jaar kreeg hij een Oscar voor beste bijrol in de film Affliction.

Clement Freud: Een Engelse schrijver, politicus en omroeper. Hij was bekend van BBC Radio4 waar hij in een programma deel uitmaakte van een komedie panel. Maar ook voor het verschijnen naast een bloed hond in een tv-reclame voor hondenvoer.

Christopher Lee: Misschien naast de band wel de bekendste persoon op de albumhoes van ‘Band on the Run’. Hij was acteur en speelde in tal van populaire films. Zoals bijvoorbeeld Francisco Scaramangain in de James BondfilmThe Man with the Golden Gun’ en Saruman in ‘TheLord of the Rings‘-filmtrilogie. Maar ook Count Dooku in de laatste twee filmsvan de StarWars prequel.

John Conteh: Conteh was World Light-Heavyweight bokskampioen in 1974.

Releasedatum: December 1973
Artiest: Paul McCartney & Wings
Kunstenaar: Clive Arrowsmith

Albumhoezen snack

De allerleukste weetjes en feitjes over albumhoezen van je favoriete artiesten in je mailbox

Je hebt je ingeschreven en ontvangt zo snel mogelijk je eerste Albumhoezen Snack

Pin It on Pinterest

Share This