Je ziet het niet vaak dat de titels van een album op de voorkant van een hoes staan. Ook de namen van bandleden zie je dikwijls niet op de voorkant staan. Bij Cheap Thrills van Big Brother and the Holding Company is dit echter wel het geval.

Naakt

Oorspronkelijk zou er een foto van de band naakt in bed op de voorzijde van de hoes komen. Echter keurde de platenmaatschappij dit idee, net als de oorspronkelijke albumtitel ‘Sex, Drugs and Cheapthrills‘, af.
De hoes zoals hij nu is was oorspronkelijk bedoelt voor de achterzijde. Maar Janis Joplin (de zangeres van de band) drong er op aan dat het de voorkant moest worden. Vandaar dat ook de tracklist van het album op de voorzijde van de hoes staat.

Robert Crumb

Cheap Thrills was de eerste hoes die tekenaar Robert Crumb ontwierp. Het is ook de beroemdste uit zijn grote euvre van ontworpen platenhoezen. Hij tekende de afbeelding in één nacht. De kunstenaar ontving $600 voor wat later werd bestempeld als een van de meest iconische albumhoezen aller tijden.
Voor hij de hoes van Cheap Thrills ontwierp, was de tekenaar vooral bekend van zijn werk als striptekenaar. Hij was onder andere oprichter van het underground stripblad Zapp-Comix.

Meer albumhoezen

Zoals eerder opgemerkt bleef het niet alleen bij de hoes van Big Brother and The Holding Company.  Zo maakte Crumb bijvoorbeeld tussen 1974 en 1984 minstens 17 albumhoezen voor Yazoo Records / Blue Goose Records. Ook ontwierp hij begin jaren ’90 de albumhoezen van beide albums van de Nederlandse formatie The Beau Hunks. Deze band had net als Crumb zelf een fascinatie voor muziek uit de jaren ’20 en ’30 van de twintigste eeuw.hoes van R. Crumb zijn eigen band

Leuk feitje is dat Robert Crumbs zelf ook muzikant was. Zijn band heette R. Crumb & His Cheap Suit Serenaders. In deze band verzorgde hij de zang en speelde onder andere de banjo. Hij ontwierp ook hoezen voor deze band.

Releasedatum: 12 augustus 1968
Artiest: Big Brother and the Holding Company
Kunstenaar: R. Crumb

Albumhoezen snack

De allerleukste weetjes en feitjes over albumhoezen van je favoriete artiesten in je mailbox

Je hebt je ingeschreven en ontvangt zo snel mogelijk je eerste Albumhoezen Snack

Pin It on Pinterest

Share This