Na 6 jaar geen regulier album uit te hebben gebracht was Spinvis er in 2017 zo maar weer. Nou ja, niet zomaar. Voordat hij zijn album ‘Trein Vuur Dageraad’ uitbracht was er al een theatertour met dezelfde naam. Doris Konings was tijdens de gehele reis, van theater naar album en promotie, als tekenaar betrokken bij het project.
Onlangs maakte ik mijn eigen treinreis om het met Doris te hebben over het ontwerpen van de hoes voor het album. Ik ontmoette haar in Café de Pont. Een klein café, net aan de overkant van het IJ in Amsterdam, de stad waar ze sinds januari 2018 woont.

Doris Konings

Doris is parttime tekenaar en werkt daarnaast in een koffiezaak op het Museumplein. Ten tijde van de het hoesontwerp woonde ze echter nog in Gent, België. Daar woonde ze na haar studie aan de kunstacademie St Joost in Breda. Ten tijde van- en na haar studie maakte ze veel werken met olieverf. Tegenwoordig werkt ze vooral digitaal. Tekenen doet ze nog steeds. Maar dat is vaak om het vervolgens in te scannen en verder te bewerken.

Excelsior Recordings

“Ik had voordat ik de albumhoes maakte al een paar opdrachten voor het platenlabel van Spinvis, Excelsior Recordings, gedaan en ook voor Spinvis zelf” geeft Doris aan op de vraag hoe de muzikant bij haar terecht kwam.

Een van de werken die ze al voor Excelsior Recordings had gemaakt was de poster voor het Oerol-festival. Maar ook bijvoorbeeld ansichtkaarten voor de eindejaarsshow van Spinvis. “Ik kwam met Spinvis in contact tijdens mijn studie op het St Joost. Zo ontstond ook de link met Excelsior”.
“Het fijne van Excelsior Recordings is dat ze me super vrij laten. Ze huren me in als kunstenaar. Dat houdt vooral in dat ik zelf kan bepalen hoe ik invulling geef aan de opdracht. Dat drukken ze me ook op het hart”. Doris gaat vaak naar vergaderingen over de projecten waar ze aan deelneemt. “Zodat ik wat inspiratie krijg. Soms vraag ik of de artiest of producer tussendoor iets wil zien. Dat vinden ze heel leuk”.

Theaterboekje

Theater boekje omslag

De basis voor de albumhoes, het treinraampje en de stad, was al gelegd voordat er sprake was van een album. Het was namelijk bedoeld voor het boekje van de theatertour van Spinvis. Deze theatertour had, net als het album, de naam ‘Trein, Vuur, Dageraad‘. Tijdens deze theater tour werden al een aantal nieuwe nummers gespeeld. Het album was toen nog niet af. De plannen voor het uiteindelijke album waren er al wel.
“De afbeelding op het theaterboekje is eigenlijk puur geïnspireerd op de titel van de theatertour. In het A6-formaat boekje stonden ook een paar tekeningen bij de teksten van nummers. Het idee wat Spinvis en ik voor de omslagafbeelding hadden was om er een soort van reis van te maken. Een reis langs het landschap van de muziek”.

 

Trein Vuur Dageraad

Naast de albumhoes heeft Doris ook alle andere tekeningen voor het album ‘Trein Vuur Dageraad‘ ontworpen. Voor elk liedje een ontwerp. Deze kan je vinden bij de luxe versie van de lp. Maar ook in het boekje van de cd. “Door het theaterboekje is eigenlijk de hele stijl ontstaan. Die stijl heb ik vervolgens ook voor de andere tekeningen gebruikt”.  Spinvis heeft op een middag de ruwe versies van de liedjes laten horen en in kernwoorden gezegd waar de nummers over gaan. “Ik ben een visuele denker. Hierdoor kon ik de liedjes direct verwerken in een schets. Later heb ik de schetsen verder uitgewerkt aan de hand van de teksten van de liedjes”.

10,000 Zwaluwen

Artis

Dageraadplein

Hij Danst

Kleine Symfonie

Stil Leven

“Sommige teksten waren wat lastiger om naar een tekening om te zetten dan anderen” geeft Doris aan. “Zoals die bij het liedje ‘10.000 zwaluwen‘ heb ik wat abstracter gemaakt. Het liedje gaat over de oorlog en is heel poëtisch. Daarom wilde ook ik niet alles letterlijk in de afbeelding laten terugkomen. Bij de tekening van het nummer ‘Dageraadplein‘ was dan weer direct duidelijk hoe het er uit moest zien. Die beeldt het Dagenraadplein uit in Antwerpen. Maar het lastigste vond ik de tekening bij het nummer ‘Hij Danst. De tekst gaat over iemand die heel erg in wiskunde denkt”.  Het tegenovergestelde van hoe Doris zelf denkt.

Deadline van 12 uur

Vlak na de lancering van het album wilde de platenmaatschappij graag de single ‘Hallo, maandag‘ uitbrengen op Youtube. (Klein detail, ze kozen hiervoor een vrijdag). Doris zegt daarover: “Daarvoor wilden ze volgens mij de hoesafbeelding gebruiken. Maar in mijn gedachten moest er een mooie videoclip komen. Het was immers de eerste Spinvis single in 5 jaar tijd. Zo’n speciaal moment kan je niet zomaar voorbij laten gaan”.

Daarop heeft Doris er in één nacht een videoclip bijgemaakt. “Dat was echt een deadline van 12 uur. Ik heb die nacht niet geslapen. Maar uiteindelijk was er wel een videoclip! Ik hou van onder druk werken”. Het gaat alleen niet vanzelf. “In de nacht is was ook nog het internet op. In België gaat dat nog met databundels. Dus toen ben ik snel naar mijn werk gefietst. Om 9 uur was de deadline. Om half negen stuurde ik de clip via Wetransfer naar Excelsior”.

Vervolgens moest er ook nog een promotiefilmpje komen voor de theatertour. Een video met daarin de data en plaatsen van de tour. Daarvoor wilde Excelsior een stukje uit de clip voor gebruiken. “Toen dacht ik: nu ik toch bezig ben kan ik best al de gebouwen van de podia waar de tour langs gaat namaken voor in het filmpje. Ik heb de theaters niet fysiek bezocht. Maar ben er hiervoor wel even op Googlemaps langs geweest. Ook heb ik er andere afbeeldingen van de podia bij gezocht. Waarna ik ze heb nagetekend”. In het promotie filmpje rijdt de kijker met de trein langs de podia. Hier komen ook posters uit voort. Elke tourplek zijn eigen poster.

Couperus

Doris is volop bezig met het maken van nieuwe werken geïnspireerd door haar leven in Amsterdam.
Ook het werk voor Excelsior Recordings staat niet stil. “Deze week heb ik weer een hoes afgerond”. Deze hoes is voor een album met liedjes over de reisverhalen van Louis Couperus en komt 15 april uit. “De hoes wordt ongeveer in dezelfde stijl als de Spinvis hoes” geeft Doris aan. Genoeg reden dus om deze ontwerper goed in de gaten te blijven houden!

Releasedatum: april 2017
Artiest: Spinvis
Kunstenaar: Doris Konings
Site: www.doriskonings.nl

Albumhoezen snack

De allerleukste weetjes en feitjes over albumhoezen van je favoriete artiesten in je mailbox

Je hebt je ingeschreven en ontvangt zo snel mogelijk je eerste Albumhoezen Snack

Pin It on Pinterest

Share This