Bij het album Black Holes and Revelations van Muse denk ik altijd aan de epische gitaarriff in het nummer ‘Knights of Cydonia‘. Wat mij betreft de beste riff van deze eeuw tot nu toe. Maar net als bij veel hoezen op deze site is, naast de muziek, ook de albumhoes een kunstwerk op zich. Dit komt vooral door de symboliek ervan. Maar daarover later meer.
Storm Thorgerson
De hoes is ontworpen door Storm Thorgerson. Die naam heb je vast al eens eerder gehoord. Hij is namelijk ook de ontwerper van de iconische Darkside of the Moon -hoes van Pink Floyd. Daarbij heeft hij ook hoezen ontworpen voor legio andere artiesten zoals Led Zeppelin, Black Sabbath, Genesis, Alan Parsons, The Scorpions, The Mars Volta, 10cc en nog veel meer bekende artiesten. De werken van de hoezenontwerper zijn altijd een beetje surrealistisch.
Voor de albumhoes van Black Holes and Revelations haalde hij zijn inspiratie uit de nummers ‘Invincible’ en ‘Knights of Cydonia‘. Als inspiratie voor de hoes koos hij: The Four Horseman of The Apocalypse. Deze karakters worden beschreven in het nieuwe Testament van de Bijbel (6:1-8). Dit boek wordt in het Engels ook wel The Book of Revelations genoemd. Wat op zijn beurt weer een link met de albumtitel is.
Vier Ruiters
De ruiters kwamen volgens het Nieuwe Testament vrij doordat de eerste vier van de zeven zegels van de verzegelde boekrol in God’s hand werden geopend. De ruiters rijden op witte, rode, zwarte en vale paarden. De rijders worden gezien als symbolen van verovering, oorlog, hongersnood en dood.
Dit is echter niet wat de ruiters op de hoes uitbeelden. Storm Thorgerson zei daarover in zijn boek ‘The Raging Storm‘: “Muse is echter een moderne band dus de vier ruiters moesten niet staan voor middeleeuwse gevaren, maar voor moderne gevaren”
Zodoende werd besloten dat de vier ruiters voor paranoia, onverdraagzaamheid, narcisme en hebzucht zouden staan.
- Paranoia: draagt een pak ogen, altijd waakzaam.
- Onverdraagzaamheid: draagt een kostuumpatroon met religieuze symbolen.
- Narcisme: draagt een outfit van vele spiegels, want hij kan nooit genoeg van zichzelf zien.
- Hebzucht: heeft een gouden pak aan.
Discussie
Niet alles was goud en rooskleurig. De band en de kunstenaar hadden voor het uiteindelijke resultaat van de hoes namelijk eerst een fikse discussie over de details van de compositie. Muse wilde de kleine paarden rechts naast de tafel niet op de hoes. Bovendien vonden ze het landschap op het kunstwerk (Bardenas, Spanje) niet buitenaards genoeg. Ze wilden het landschap liever kleuren naar iets dat meer op Mars leek.
De situatie werd opgelost doordat Muse het copyright van de foto aankocht.

Storm Thoregerson’s versie

De band zijn versie van de hoes
.
.

Releasedatum: 3 juli 2006
Artiest: Muse
Kunstenaar: Storm Thorgerson