De albumhoes van Coldplay ’s X&Y lijkt op het eerste gezicht nergens op. Toch schuilt er ook achter deze hoes een mooi verhaal.Albumhoes: Coldplay - X&Y

De cover is ontworpen door de ontwerpers Mark Tappin en Simon Gofton. Het duo was onder andere ook verantwoordelijk voor hoes van het Chemical Brothers album ‘Push the Button en Air Traffic’s album ‘Fractured Life‘.

Baudot-code

De hoes van X&Y laat de genoemde letters zien in Baudot Code, een vorm van communicatie die wordt gezien als de eerste echte digitale manier van communiceren. Baudot Code werd in 1874 uitgevonden door Emile Baudot om boodschappen via de telegraaf te kunnen sturen. De voorloper van Morse-code.
Bij Baudot-code heeft elke letter van het alfabet een eigen vijfcijferige code van enen en nullen. Een programmeertaal dus als het ware.

Coldplay - X&Y Baudot Alfabet

Het Baudot alfabet

Voor de hoes van ‘X&Y’ is de visuele representatie van deze manier van communicatie genomen: de vlakjes kunnen van boven naar beneden in vijf rijen worden opgedeeld. Een ingekleurd vakje staat voor een 1, een leeg vakje is een 0. Zo kun je in de linkerkolom van boven naar beneden 10111 lezen: in het Baudot-alfabet een X. De rechterkolom kun je vertalen als 10101: de Y. De kolom in het midden is het leesteken ‘&’.

Dat de blokjes van van de Baudot-letters een kleur hebben heeft geen extra betekenis.

 

N.B. Met deze generator kun je een eigen naam of woord omzetten in ‘X&Y’-Baudot code.

 

Releasedatum: 1 juni 2005
Artiest: Coldplay
Kunstenaar: Mark Tappin en Simon Gofton

Albumhoezen snack

De allerleukste weetjes en feitjes over albumhoezen van je favoriete artiesten in je mailbox

Je hebt je ingeschreven en ontvangt zo snel mogelijk je eerste Albumhoezen Snack

Pin It on Pinterest

Share This